Monique verhuurt een Kamer met Aandacht
Een kamer verhuren als je bij Staedion huurt, mag dat? Soms wel. Sinds januari huurt Alex in Ypenburg een kamer bij Monique, een huurder van Staedion. Dat gebeurt via Kamers met Aandacht. Deze organisatie koppelt verhuurders aan jongeren die extra steun nodig hebben bij het zelfstandig wonen. Monique: “Het is ook gezellig.”
“Ik heb altijd pleegkinderen in huis gehad,” vertelt Monique. “Nu ik fulltime werk, kan dat niet meer. Via Facebook las ik over Kamers met Aandacht. Daarmee kunnen jongeren een kamer huren bij iemand die ruimte heeft en een beetje naar ze omkijkt. Dat sprak me meteen aan. Jongeren wonen tegenwoordig in een klein hok voor een woekerhuur. Mijn kinderen zijn de deur uit en er staan kamers leeg, dus waarom niet? Ik heb het bij Staedion aangekaart en het mag. Iedereen blij.”
Zelfstandig wonen
Jongeren die via Kamers met Aandacht een kamer huren, hebben verschillende achtergronden, weet Monique. “Meestal komen ze uit de Jeugdzorg en dan moeten ze vanaf hun 18e zelfstandig gaan wonen. Maar Alex die bij mij woont, is al 22 en komt van Aruba. Na zijn komst naar Nederland was hij in de illegale onderhuur beland en hij wist hier helemaal niet de weg. Via Kamers met Aandacht kwam hij bij mij. Nu werkt hij in de horeca en studeert hij.”
Kennismaking
Monique kreeg eerst een intakegesprek bij Kamers met Aandacht. “Ze willen natuurlijk weten waarom je iemand in huis wil halen en wat je belangrijk vindt in huis. Daarna heb ik met verschillende jongeren kennisgemaakt. Ik heb een hond en daar zijn sommigen bang voor. En de match moet goed zijn. Na de kennismaking vertel je afzonderlijk van elkaar aan de organisatie of het je iets lijkt. Als het van beide kanten klikt, ga je verder. Zo is Alex bij mij komen wonen.”
Afspraken maken
Het is gezellig met haar huisgenoot, zegt Monique. “We eten regelmatig samen, dan koken we om beurten. Of je dat wilt, hangt helemaal af van je eigen wensen en die van de jongere. Dat kun je goed samen afspreken. Ook kun je regelen welke ruimtes de jongere in huis mag gebruiken. Als je geen zin hebt in iemand in je woonkamer, is dat prima. Ik vind dat juist leuk.”
Geen achterban
Van de verhuurder wordt wel wat aandacht voor de jongere gevraagd, vertelt Monique. “Het zijn geen ‘probleemjongeren’, maar ze hebben vaak wel een problematische achtergrond en hebben geen achterban die ze kan helpen. Als verhuurder bied je dus extra steun.” De jongeren krijgen minstens een halfjaar lang een coach of hulpverlener waarmee ze zaken bespreken. “En als er iets is, kunnen we altijd Kamers met Aandacht bellen voor ondersteuning.”
Samen gamen
Jongeren die via Kamers met Aandacht een kamer huren, zijn ook bereid om de verhuurder soms een beetje te helpen. Maar Monique vindt het vooral gezellig. “Alex kan het goed vinden met mijn zoon van 29, die regelmatig langskomt. En met mijn oudste kleinzoon van 15 zit hij regelmatig te gamen, hartstikke leuk. Ik zie Alex niet vaak, want we werken allebei onregelmatig, maar samen eten vinden we leuk als dat zo uitkomt.”
Contract
Met één regel is Monique minder blij: een regel uit het Nederlandse huurrecht. “Je tekent een contract voor 1 tot 5 jaar. In die tussentijd mag je als verhuurder de huur niet opzeggen. Dus ben je geneigd om maar voor 1 jaar te tekenen. Maar als het goed klikt, mag je dat niet verlengen. Dat is jammer. Ik heb getekend voor 4 jaar, zo lang als de studie van Alex duurt. Als hij vóór die tijd weg wil, kan dat wel.”
Geen betere plek
Alex is dolblij met zijn kamer en met Monique. “Ik kan me geen betere plek wensen. Eigenlijk zocht ik een studio, maar dit vind ik veel fijner. Omdat ik hier geen familie heb, is Monique een beetje mijn familie geworden. Door haar leer ik beter Nederlands en ze helpt me wel eens met brieven die ik niet begrijp. Als ik niet bij Kamers met Aandacht was gekomen, had ik moeten stoppen met mijn studie en terug naar Aruba gemoeten.”
De financiële kant van Kamers met Aandacht
Heb je een kamer vrij? Als huurder van Staedion mag je aan een jongere zonder sociaal vangnet een kamer verhuren via Kamers met Aandacht. Dit wordt niet gezien als woningdelen en het heeft geen gevolgen voor toeslagen als je werkt of AOW of een andere uitkering ontvangt. Alleen bij mensen met bijstand wordt de ontvangen huur gekort op de uitkering. De huur ligt onder de grens van de kamerverhuurvrijstelling, dus je betaalt er geen belasting over.
Zie kamersmetaandacht.nl. Ook Staedion kan je meer informatie geven. Eén keer per maand is er een online informatieavond. De eerstvolgende bijeenkomsten zijn op donderdag 5 januari en op dinsdag 7 februari 2023, online van 19.00 tot 20.00 uur. Zie kamersmetaandacht.nl/online-informatiebijeenkomst. Wil je daar niet op wachten? Neem dan contact op via de telefoon 06 - 11 13 46 85 of via e-mail: info@kamersmetaandacht.nl