Op dit moment is het niet mogelijk om telefonisch een reparatie te melden. Heeft u een noodgeval zoals een gaslucht, ernstige lekkage of een buitensluiting? Bel direct met 070 - 311 03 50. Bij andere meldingen, vragen wij u ons op een later moment nog een keer te bellen. Sorry voor het ongemak.

Typisch Haags

KinderKeuken: samen koken en smullen!

Kinderen en begeleiders in de kinderkeuken

Op woensdagmiddag gezellig samen met andere kinderen koken, en daarna met ouders of verzorgers genieten van de gerechten. Dat gebeurt in de KinderKeuken. Kinderen van 9 tot 12 jaar uit heel Den Haag kunnen één keer per maand in een groepje komen koken. “Zo leer ik nieuwe kinderen kennen.”

Joey is 10 en woont in Morgenstond. “Ik ben al bijna vanaf het begin bij de KinderKeuken, dus meer dan een jaar. Het is superleuk. Ik kom echt elke maand. En in de pauze ga ik altijd voetballen met mijn vriendje Sef, die komt nu ook elke keer. Net moest ik even huilen van het uien snijden, maar verder is het heel leuk om te leren koken. Vandaag maken we fruitspiesjes als toetje.”

Andere eetgewoonten

Eén woensdag in de maand komt Joey met zijn vaste groepje koken bij de KinderKeuken. Dat is een idee van de ParticipatieKeuken in Moerwijk, bedoeld voor ontmoetingen die naar meer smaken. Samen koken en samen eten verbindt mensen. Dat geldt ook voor kinderen, vertelt coördinator Mia van der Heijden. “Het brengt verbinding en kweekt begrip voor kinderen met een andere achtergrond. Want deze kinderen komen uit alle delen van Den Haag: van Moerwijk tot de Vogelwijk, van Laak tot Kijkduin. Met samen koken leren ze andere culturen en eetgewoonten kennen. Dat verrijkt.”

Zien hoe ze doen

Geraldine uit Mariahoeve is 11 jaar. “Ik doe voor de tweede keer mee en vind het heel leuk. Leren koken vind ik leuk, samen met andere kinderen. Ik vind het leuk om nieuwe kinderen te leren kennen, en om te zien hoe ze doen. Vorige week hebben we Vietnamese loempia’s gemaakt. Deze keer maken we aardappelpuree met een bloem van sla, en fruitspiesjes toe. Straks komen mijn ouders mee-eten, dat is leuk.”

Meer met anderen samen

Mia legt het programma uit: “Eerst lunchen we samen en om half 2 starten we met koken. Dan snijden de kinderen alles en helpen met koken en bakken. Dat gebeurt onder leiding van kok Michel, die heel goed met kinderen om kan gaan, en die alles uitlegt en voordoet. Ook zijn er trouwe vrijwilligers die altijd komen helpen. In de pauze gaan de kinderen buitenspelen, voetballen of spelletjes doen, of tekenen en knutselen. In het begin bleven kinderen die elkaar goed kenden dan bij elkaar, maar na een tijdje zie je dat ze steeds meer met anderen gaan optrekken. Dat is mooi om te zien, daar doen we het voor.”

Elkaar opzoeken

Na de pauze maken de kinderen de gerechten af en dekken ze de tafel voor de ouders, de begeleiders en hun groep. Mia: “Bij ouders die al vaker zijn geweest, zie je dat ze elkaar opzoeken. We doen ook dingen om ze erbij te betrekken. Zo hebben we een keer zelfportretten opgehangen die de kinderen hadden getekend. Daar hebben ze samen over gepraat, dat was heel leuk.”

Elke woensdag een groep

De KinderKeuken draait goed en heeft trouwe bezoekers. Mia vertelt: “Er zijn nu 4 groepen, dus elke woensdag hebben we een groep in de KinderKeuken in Moerwijk. Op termijn willen we uitbreiden naar andere delen van Den Haag. Zo kunnen kinderen op verschillende plekken één woensdag in de maand met hun vaste groepje leren koken.”

Meer weten?

Bekijk de website van de ParticipatieKeuken.

Kinderen en begeleiders in de kinderkeuken