Op dit moment is het niet mogelijk om telefonisch een reparatie te melden. Heeft u een noodgeval zoals een gaslucht, ernstige lekkage of een buitensluiting? Bel direct met 070 - 311 03 50. Bij andere meldingen, vragen wij u ons op een later moment nog een keer te bellen. Sorry voor het ongemak.

Bewonersverhaal

Gered Gereedschap biedt kansen voor jongeren in Afrika

Gered gereedschap

In veel kelders en schuurtjes ligt bruikbaar gereedschap te verstoffen. Terwijl jongeren in Afrika er een bestaan mee kunnen opbouwen. Daarvoor komt Gered Gereedschap in actie. Deze organisatie zamelt het in, knapt het op en verscheept het naar scholen en opleidingen in landen waar ze er dolblij mee zijn. We gingen kijken aan de Kerketuinenweg, waar vrijwilligers klussen aan gereedschap.

Jos en Joop controleren elektrische apparaten en naaimachines, terwijl Marlon en Ayad kisten met gereedschap vullen die straks naar Afrika gaan. En Bert komt net binnen. Op een normale donderdag is het drukker bij Gered Gereedschap, maar ze zijn blij dat ze na de lockdown toch weer aan de slag zijn. Want hun doel kan niet wachten: jongeren een vakopleiding laten volgen. Die kunnen dan zelf een timmerbedrijf beginnen, of een naaiatelier, een bouwbedrijf, een garage of een fietsenmakerij. “Gereedschap is in Afrikaanse landen schaars en duur, en hier in Nederland ligt er in kelders en in schuurtjes veel wat niet meer gebruikt wordt,” vertelt vrijwilliger Harry van Helden.

Sets gereedschap in houten kist

“Iedereen die bruikbaar gereedschap of werkende machines heeft, kan ze doneren,” legt Harry uit. “Gered Gereedschap heeft eigen inzamelpunten, maar ook de Praxis en Bouwmaat nemen het in. Wij sorteren alles en knappen het op. We slijpen zagen en beitels, en we maken naaimachines schoon en smeren ze, om een paar voorbeelden te geven. De spullen gaan in zeecontainers naar Afrikaanse landen. Dat gebeurt heel georganiseerd. Afrikaanse liefdadigheidsorganisaties en soms ook particuliere initiatieven geven aan het landelijke punt in Amsterdam lijsten door van wat ze precies nodig hebben om hun scholieren op te leiden tot vakmensen. Zoveel boormachines, zoveel zagen, zoveel vijlen, hamers en schroevendraaiers, plus schroeven natuurlijk. Zo’n pakket stellen we samen in een houten kist, die we speciaal daarvoor maken. Met handgrepen, zodat ze goed te vervoeren zijn.”

Gepensioneerde technici

Het initiatief is oorspronkelijk ontstaan in Engeland en is in 1982 ‘overgewaaid’ naar Amsterdam. Inmiddels heeft Gered Gereedschap in Nederland zo’n 30 werkplaatsen. De Haagse werkplaats zit sinds kort achter Schroeder Kringloop aan Kerketuinenweg 21. “We werken met vrijwilligers. Dat zijn bijvoorbeeld gepensioneerde technici en handige klussers, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die krijgen goede aansturing, want we moeten veilig werken. De arbo-regels gelden hier ook. Behalve gereedschap krijgen we ook donaties in geld en subsidie, dat moeten we allemaal goed verantwoorden. Dus de administratie is ook belangrijk.”

Niks aan de strijkstok

Regelmatig krijgen ze berichten van de ontvangers in Afrika. “Het is mooi als we foto’s en filmpjes krijgen van jonge vakmensen die dankzij het gereedschap een bestaan kunnen opbouwen,” zegt Harry. Jos kijkt op van de machine die hij schoonmaakt en zegt: “Het is heel fijn vrijwilligerswerk. Het is gezellig en leuk om te doen. Je doet het voor een goed doel en er blijft niks aan de strijkstok hangen.” Harry lacht even. “Nee, hier in Nederland niet. Maar we sturen spullen naar onrustige landen. Als ze 10 kisten vragen, sturen we er vaak 11, want bij de douane wordt er wel eens eentje achterover gedrukt.”

Foto

Degelijke spullen

Welke spullen zijn nuttig? Harry wijst: “Kijk, die naaimachine is vrij nieuw en van plastic. Die doet het misschien nog 2 jaar. Dit is een gietijzeren handnaaimachine van 100 jaar oud. Die heeft geen stroom nodig. Als we die schoonmaken, gaat hij nog eens 100 jaar mee. Daar hebben ze meer aan. Dat geldt ook voor boormachines. Accu’s zijn snel kapot en razend duur, dus we hebben liever machines met een stekker. En gereedschap dat droog heeft gelegen en niet geroest is, daar zijn we blij mee. Trouwens, we zijn ook erg blij met donaties in de vorm van geld. Wij zijn allemaal vrijwilligers, maar onze werkplaats kost geld, en een zeecontainer naar Afrika sturen is ook niet gratis.” 

Handige vrijwilligers gevraagd

Gered Gereedschap is in alle opzichten milieuvriendelijk: de spullen worden opnieuw gebruikt, en wat niet bruikbaar is, wordt uit elkaar gehaald voor recycling. “Dat is erg veel werk,” zegt Harry. “Eigenlijk is alles veel werk. Als iemand dit leest en denkt: ik wil me nuttig maken, bel dan eens of kom langs.  We kunnen nog wel handige vrijwilligers gebruiken. Ja zeker, ook vrouwen!”

Wilt u gereedschap doneren? Lees dan wat bruikbaar is

Gered gereedschap 1