In actie tegen eenzaamheid in de flat
In haar flat in Moerwijk viel het bewoonster Lisa op: hier is veel eenzaamheid. Ze besloot er iets aan te doen. Nu organiseert ze met een ploegje mensen dingen om contact tussen bewoners te leggen. En met succes.
“Zeven jaar geleden kwam ik wonen in een flat in Moerwijk. Voorheen was het een seniorenflat, maar nu wonen er mensen van alle leeftijden. Ik zag regelmatig ouderen die een beetje door de flat dwaalden. Alleen beneden maakten ze af en toe een praatje. Ik dacht: ik wil iets doen zodat bewoners meer contact met elkaar krijgen.”
Buren
Lisa is opgeleid als opbouwwerker en geeft nu les. Maar iets doen, hoe pak je dat aan? “Ik heb mijn vroegere docent Opbouwwerk opgezocht. Die zei: jij bent niet de opbouwwerker van de flat, deze mensen zijn jouw buren. Dus zoek er iemand bij. Daarom klopte ik aan bij Lies, opbouwwerkster bij Wijkz aan de Aagje Dekenlaan. Zij hielp me om een beeld te krijgen van wat er moest gebeuren.”
Zomerterras
Daaruit ontstond het idee voor het Zomerterras op de parkeerplaats bij de flat, vorig jaar zomer. Een gezellige middag waarop bewoners elkaar konden ontmoeten. Bij de organisatie kreeg Lisa hulp van Antoinette Epping van Staedion en van de complexbeheerder. “Staedion en de gemeente gaven wat budget en een paar dames uit de flat kwamen meehelpen: Desiree en Sofia. Desiree sloot heel spontaan aan. Zij werkt met ouderen en maakt makkelijk contact. En Sofia is ook heel actief, haar kende ik van de bewonerscommissie. Ook een andere bewoonster hielp mee.”
Contact met vlaggetjes
De flat telt 100 appartementen, en er kwamen wel 20 mensen naar het Zomerterras, veel meer dan zich hadden opgegeven, zegt Lisa. “Bewoners waren een beetje achterdochtig. Ze dachten: wie zijn dit, wat doen ze? Maar met de mensen die er waren, werd het heel gezellig.” Die middag hebben de bewoners een slinger met vlaggetjes gemaakt, bedoeld om meer contact te leggen. Lisa vertelt: “Op de vlaggetjes hebben ze hun naam gezet met daarbij een wens voor een activiteit. Zo kunnen we mensen aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld bewoners met dezelfde interesse.”
Vertrouwen
Het belangrijkste is vertrouwen, zegt Lisa. “Sinds het Zomerterras vormen Sofia, Desiree en ik een vast groepje. De bewoners moeten weten dat wij er zijn en dat we mooie dingen voor ze willen doen. Om meer zichtbaar te zijn, doen we elke 2 of 3 maanden een nieuwsbrief in alle brievenbussen. Er staan nieuwtjes in over dingen die we gaan doen en we houden mensen op de hoogte over wat er in de buurt gebeurt.” Langzaam maar zeker groeit het vertrouwen, merkt ze. “Een oudere dame was bijvoorbeeld in het begin heel huiverig toen ik voorstelde om samen koffie te drinken. Ze wilde niet zomaar iemand in huis laten. Nu ze weet wie ik ben, is dat veranderd.”
Kleurplatenactie
In de nieuwsbrief hebben ook foto’s van het Zomerterras gestaan en reacties. En laatst stond er een vragenlijst in. “We wilden weten waar bewoners behoefte aan hebben. Er kwam vooral uit dat er voor kinderen weinig te doen is. Daarom hebben we met Pasen een kleurplatenactie gedaan, waarbij iedereen een prijsje won. Veel bewoners waren daar heel enthousiast over.”
Nieuwe plannen
Het groepje komt regelmatig bij elkaar. Zo meteen gaan ze in het buurthuis aan de Aagje Dekenlaan in overleg met Lies en met Antoinette van Staedion. Lisa: “We gaan het hebben over de woonomgeving, en Antoinette betrekt ons bij haar ideeën om ontmoeting tussen bewoners te stimuleren. Zo komen we samen weer een stap verder.”
Uitgelicht
Meer over Moerwijk
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.