Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Archipelbuurt - kaart

Archipelbuurt

Wijk

Archipelbuurt blankaplein

Op deze pagina vind je informatie over de Archipelbuurt. Wat maakt de wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees ook de laatste nieuws over de wijk.

Een van de oudere wijken van Den Haag is de Archipelbuurt. De wijk wordt ook Indische Buurt genoemd. De straten zijn genoemd naar eilanden in Indonesiƫ. In 1860 begon de bouw op duingrond. De Kerkhoflaan, de Javastraat en de Koninginnegracht vormen de grens. Er staan veel statige huizen van baksteen met witte versieringen. Die stijl was in die tijd populair.

Verrassingen zijn er ook. Verspreid in de wijk liggen veel knusse hofjes, zoals de Mallemolen en Schuddegeest. Heel anders is de nieuwe buurt aan de andere kant van de wijk. Daar ligt het Burgemeester de Monchyplein, met strakke hoogbouw om een binnenplaats met vijvers. In de winter wordt daar druk geschaatst.

De Archipelbuurt ligt dicht bij het centrum. Maar om te winkelen hoef je de wijk niet uit. Ga naar de Frederikstraat of de Javastraat. Deze levendige winkelstraten bieden werkelijk alles wat je kunt bedenken. Zoek je groen? Steek dan de Kerkhoflaan over. Daar struin je door de duinen van de Scheveningse Bosjes. Voor iets bijzonders loop je de wijk uit naar de Zeestraat. Daar kun je ook duinlandschap zien, maar dan binnen. Want het Panorama Mesdag toont de duinen bij Scheveningen, geschilderd in 1881. Een mooie ervaring.

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Wie doet wat in jouw wijk

Consulent Leefbaarheid & Participatie

De consulent organiseert activiteiten die de leefbaarheid in de wijk verbeteren. Samen met andere partijen in de wijk, maar vooral met de bewoners.   

Consulent Sociaal Beheer

Bewoners hebben soms last van elkaar. Ook hebben sommige huurders extra aandacht nodig. Omdat ze eenzaam zijn, een verslaving hebben of niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen. De consulent sociaal beheer onderzoekt dan welke oplossingen er mogelijk zijn. 

Wijkbeheerder

De wijkbeheerder is het eerste aanspreekpunt in de wijk. Hij is verantwoordelijk voor het schoon, heel en veilig houden van onze gebouwen. 

Artikelen over deze wijk