Op dit moment is het niet mogelijk om telefonisch een reparatie te melden. Heeft u een noodgeval zoals een gaslucht, ernstige lekkage of een buitensluiting? Bel direct met 070 - 311 03 50. Bij andere meldingen, vragen wij u ons op een later moment nog een keer te bellen. Sorry voor het ongemak.

Tips & advies

Zo maak je je huis winterklaar

huis winterklaar

Nu de temperatuur kan zakken, is het goed om te checken of het huis en de (gemeenschappelijke) tuin wel winterklaar zijn. Deze slimme tips kosten niet al te veel tijd of geld.

1. Zet de thermostaat niet te laag

Met temperaturen onder de vijftien graden kan je last krijgen van vocht in de woning. En vochtige lucht warmt ook veel langzamer op dan droge lucht. Advies voor nieuwbouwwoningen is drie tot vier graden lager dan overdag, voor bestaande bouw vijf tot zeven graden. Zet de verwarming dus niet al te laag, want dan duurt het s ochtends langer voor die weer is opgewarmd. En dat kost juist weer energie.

2. Ventileer regelmatig

Blijf ondanks de kou buiten toch goed en regelmatig ventileren. Een goede ventilatie houdt je woning schoon en fris en is heel belangrijk in een winterklaar huis. Als je een ventilatiesysteem hebt, maak hier dan gebruik van. Heel belangrijk: zet af en toe het raam en het ventilatierooster open. Als is het maar een uurtje per dag. Hiermee voorkom je schimmel!

3. Energiezuinige verlichting

De verlichting in huis gaat tijdens de winter natuurlijk eerder aan. Zorg dat de lampen in huis zijn voorzien van energiezuinige led-lampen, zodat je hiermee bespaart. Ben je niet thuis? Zorg ervoor dat je huis een bewoonde indruk maakt door bijvoorbeeld timers op je verlichting te zetten.

4. Let op de warmte

Oude huizen kunnen soms tochten. Een snelle en goedkope oplossing is het aanbrengen van een tochtstrip. Zorg wel dat je af en toe het huis doorlucht door de ramen en het ventilatierooster open te zetten. Een deurdranger laat een deur snel weer dichtvallen. Dan verlies je geen warmte door een openstaande deur. Plak eventueel radiatorfolie achter de radiator, hierdoor blijft er meer warmte in huis.

5. Verschoon het filter van de droger

Als je een droger hebt, gebruik je die in de winter misschien wat vaker, omdat de was niet buiten kan drogen. Zorg ervoor dat je het pluisfilter goed schoonmaakt. Doet je dit niet, dan is er meer kans op storing en verstoppingen.

6. Verwijder onkruid in de (gemeenschappelijke) tuin

Heb je een tuin, haal dan onkruid weg. Zo voorkom je dat het in het voorjaar nog harder terugkomt.

7. Tap de buitenkraan af

Heb je een buitenkraan in de tuin, tap die dan af. Een volle leiding kan kapotvriezen.

8. Dek tuinmeubels af

Staan de tuinmeubels in de tuin of op het balkon? Vooral kunststof meubels gaan in de winter snel kapot. Dek de meubels af met een waterdichte hoes, zet de meubels op een stuk hout of steen zodat ze de tuinvloer niet raken en laat een beetje zuurstof bij de meubels komen onder de hoes. Anders is er kans op schimmel onder de hoes.