Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Over Staedion

Winterfeest in De Zichten: van alles te doen!

Kinderen bij het dobbelen tijdens het winterfeest

Het is zaterdag 14 januari en voor de buurt is het feest aan Het Zicht. De ondernemers zetten hun deuren open voor de buurt waar straks oude huizen plaats gaan maken voor nieuwe. Veel (sociaal) ondernemers zijn in touw om het leuk te maken voor de bewoners. En ach, het regent, maar onder de overkapping, in de tent en binnen is het gezellig.

Wat helaas niet binnen kan, is ‘Borduren met de buren’. De stalen rasterplaten tegen de huizen aan het Steenzicht worden opgefleurd met bloemen van garen in allerlei kleuren. In regenpak staan vrouwen druk te borduren. Het idee is van Iris van de artistieke werkplaats Toon aan Het Zicht 114. Ze vertelt: “Ik zag die rasters en dacht: dat lijkt wel stramien om te borduren. Het is tijdelijk, maar wel mooi. En het nodigt uit tot gesprekken en dat is ons doel. Veel bewoners zijn al komen praten.”

Judith en Iris voor het borduurwerk

Dobbelen voor een cadeautje

Overal hangen vlaggetjes, en wie die volgt, komt vanzelf bij Het Zicht. Op nummer 78 zit De Kleine Beurs voor 2de kans spullen. Hier kan iedereen dobbelen. Wie een 6 gooit, mag grabbelen naar een cadeautje. Een gelukkige is Rayen van 9 jaar. “Ik heb een sjaal gewonnen. En ik heb een kaartje ingevuld. Als mijn kaartje getrokken wordt, win ik die fiets.” Tina, die bergen cadeautjes heeft ingepakt voor het dobbelspel, wil wel iets vertellen over De Kleine Beurs: “Voorheen was dit een trekpleister voor verzamelaars, maar in deze dure tijd komt bijna iedereen voor kleding en huishoudelijke spullen. En ik heb de prijzen niet verhoogd, hoor!”

Sleutelhanger printen bij MuseumLAB

Ernaast, aan Het Zicht 76, zit het MuseumLAB, een dependace in de wijk van wetenschappelijk museum Museon. Selena, Soraya en Irfan maken met hun vader Abiel een sleutelhanger. Selena: “Die teken je eerst op de computer en dan wordt hij met de 3D-printer gemaakt. Dat heb ik nog nooit gezien. Wij zijn hier voor het eerst, en ik wil graag nog eens terugkomen.” Maarten van het MuseumLAB vertelt: “Dit is een blijvend punt van Museon hier in de wijk. Weinig van deze wijkbewoners gaan naar Museon, dus komen wij naar de wijk. Dit pand is van Staedion, en het is uniek in Nederland dat een woningcorporatie samenwerkt met een museum in een wijk met minder kansrijke bewoners.”

Jongeren bij de uitleg van het MuseumLAB

Heien met schroeven

Aan Het Zicht 60 zit Made in Bouwlust, waar van afgedankte spullen nieuwe dingen worden gemaakt. Ali is bezig met riemen die gemaakt zijn van oude fietsbanden. Hij prikt er gaatjes bij om ze passend te maken voor zijn klanten, zoals Wout en Sandra. Het gesprek komt al snel op de naderende sloop en nieuwbouw in de Zichten. Sandra vertelt: “Onze flat hierachter blijft staan. Straks zitten we jarenlang in een bouwput, en daarom denken we graag mee over de plannen, want het moet leefbaar blijven. Wij zijn aangesloten bij de Werkgroep Bouwlogistiek. Ze hebben aan veel dingen gedacht en ze luisteren heel goed. Zo maakte ik me zorgen om de veiligheid van de kinderen die naar school moeten door al dat bouwverkeer. Maar daar zetten ze verkeersregelaars voor in. En ze gaan niet heien maar ze maken gebruik van een soort schroeftechniek.. Dat duurt iets langer, maar maakt veel minder kabaal. Ik vind dat je je als bewoner moet laten horen. Ze staan echt open voor suggesties, dat doen ze heel goed. Ach, het moet gewoon gebeuren. Ik zie ertegenop, maar de wijk wordt er beter van.”

Betere band

Bij fietsenmaker Martens aan de overkant op nummer 45 doen twee groepjes jongens een wedstrijdje: wie het snelst een band kan verwisselen. Dat valt niet mee, maar leerzaam is het wel. Fietsenmaker Michiel Martens: “Heerlijk, zo fanatiek als ze zijn!” Over zijn winkel zegt hij: “Voorlopig kan ik blijven, want deze kant wordt wel  gesloopt maar pas over 6-7 jaar.” De eerste groep jongens houdt hun wiel omhoog: “Klaar!” Appie, Didangelo en Anas zijn de winnaars. Anas steekt zijn prijs in de lucht, een waterfles voor op de fiets. Hij zegt: “Dit is heel leuk en gezellig en het verenigt de buurt. Als dit vaker zou gebeuren, zouden mensen een veel betere band hebben.” En daarmee bedoelt hij geen fietsband!

Deelnemers aan de wedstrijd fietsband verwisselen

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.