Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Bewonersverhaal

Week van de Duurzaamheid: regenwater in de Tonton

regentonnen Nootdorp

In droge en hete zomers moet je sjouwen met gieters vol kraanwater of sproeien met de tuinslang aan de kraan. Dan tikt de watermeter stevig door. De oplossing: een regenton! We gingen kijken bij Gonnie in Nootdorp. Zij kreeg in de Week van de Duurzaamheid van 8 t/m 16 oktober een Tonton van Staedion.

Buiten in de hoek naast de keukendeur staat de gloednieuwe Tonton. Gonnie heeft er meteen een tuintje op gemaakt. “Bovenop liggen korrels die water vasthouden en daar heb ik sedum-plantjes op gezet. Die gaan zo leuk hangen als ze groter zijn. En uit de regenton kan ik in de zomer de tuinplanten water geven. Heel handig én duurzaam. Nu heb ik daar geen kraanwater meer voor nodig. Ook duurzaam is dat de ton is gemaakt van gerecycled materiaal.”

Kalkvrij water

Voorheen zat er een buitenkraan. Maar waarom zou je drinkwater gebruiken als regenwater van het dak zo je regenton in stroomt? Gonnie vertelt: “De ton is aangesloten op de regenpijp die het water uit de dakgoot afvoert. Dat is heel schoon water. Het is kalkvrij, dus ik geef het ook aan de hond en aan mijn planten binnen. En in de zomer ga ik er de buitenboel mee nat houden. Ik heb gelezen dat je er ook heel goed de ramen mee kunt lappen, want je krijgt geen strepen omdat er geen kalk in zit.”

Overloopje

Er kan maar liefst 200 liter in de ton. Als het veel regent, zit hij snel vol. “Geen probleem,” zegt Gonnie. “Er zit een overloopje aan, dus het teveel aan water kan terug de regenpijp in. En na het aansluiten heb ik de boorkop gekregen, dus als de regenpijp ooit wordt vervangen, heb ik precies de juiste maat om de ton weer aan te sluiten. Ja, daar is goed over nagedacht.”

Week van de Duurzaamheid

Gonnie is een van de 130 bewoners in Ypenburg/Nootdorp die in de Week van de Duurzaamheid een regenton van Staedion kregen. Ze vindt het een goed duurzaam initiatief. “Ik draag zelf op verschillende manieren bij, bijvoorbeeld door afval te scheiden. Ik wil ook minder tegels in de tuin. Dan trekt het water veel beter in de grond als het hard regent en wordt het sneller afgevoerd. Ook over de tuinplanten heb ik nagedacht. Aan de zijkant staan frambozen- en bessenstruiken en in het midden van de tuin heb ik planten gezet die bijen en vlinders heel fijn vinden. Zo help ik de natuur een handje.”

Ook op het balkon

Gonnie zegt dat er ook kleine regentonnen zijn voor op het balkon. “Heel handig. Daar hebben ze ook iets slims voor bedacht: als de bovenburen het balkon schrobben, kun je de toevoer dichtdraaien. Dan komen er geen schoonmaakmiddelen in je ton.”

Lagere waterrekening

Nu is het wachten op de zomer. Maar eerst een paar lekkere herfstbuien om de ton vol te krijgen. Gonnie: “Ik kijk er al naar uit dat ik straks een goede voorraad heb en zo met mijn gieter de hele tuin water kan geven.” Met al die liters bespaart ze op haar waterrekening en helpt ze wateroverlast voorkomen. Hoe meer tonnen, hoe meer vreugd!
 

regentonnen Nootdorp

Uitgelicht

Illustratie vrouw en man voor gebouw

Meer over Nootdorp

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.