Voedselbos Mariahoeve: waar natuur en mensen kunnen groeien
Eetbare producten komen niet alleen uit de supermarkt: de natuur levert allerlei voedzame zaden, kruiden en bloemen. Met dat idee werkt een groep mensen aan het Voedselbos Mariahoeve. Ze toveren een stuk gras om in een weelde van bomen, struiken en planten die voedsel voortbrengen.
Het is zaterdag 12 maart en het weer is goed. Er wordt druk geschept, geschoffeld en gemaaid op een stuk grond tussen de N14 en Isabelland. “Een jaar geleden hebben we hier de vruchtenbomen geplant en nu planten we er van alles bij,” vertelt Jan Morsch. Hij is een van de initiatiefnemers van het Voedselbos Mariahoeve. Dat is iets heel anders dan een moestuin, legt Jan uit: “In een moestuin zaai je eenjarige planten, maar in een voedselbos staan vaste planten en bomen. Het duurt nog even voordat je ervan kunt eten, maar we geven de natuur de tijd. Dit voedselbos leggen we aan voor de lange termijn. Dat is ook ons motto: waar natuur en mensen kunnen groeien.”
Eetbare bessen
Het groen is allemaal nog pril, maar er staat al vrij veel eetbaars. Jan wijst: “Kijk dat felgele bloempje aan die struik: dat is de gele kornoelje. Voor bijen is die belangrijk, omdat hij vroeg bloeit. In het najaar komen er eetbare bessen aan. Ook de olijfwilg daar krijgt eetbare bessen, net als de sleedoorn. Er zijn maar weinig mensen die dat weten.”
Onzinnige bordjes
Waarom een voedselbos? Marjan Looije, die samen met Jan en nog een paar fanatieke bostuinders het plan opvatte, vertelt: “Voorheen stonden er bij Staedion-complexen bordjes ‘verboden op het gras te lopen’. Dat vonden we onzinnig. Je moet juist wél op het gras lopen, dat is gemeenschappelijk terrein! We gingen met Staedion praten en mochten een vlindertuin aanleggen. Zo begon het. Daarna hebben we Stichting de Tuinen van Mariahoeve opgericht.” Jan knikt. “Bij verschillende Staedion-complexen hebben we buurttuinen aangelegd. Later wilden we meer vruchtdragende bomen planten, maar de gemeente zag dat in woonstraten niet zitten vanwege de vallende vruchten. Uiteindelijk kregen we deze plek achter Isabellaland. Een jaar geleden zijn we begonnen en in november is het Voedselbos Mariahoeve officieel geopend.”
Mensen leren kennen
Elke maand is er een werkdag voor iedereen die mee wil doen. Iedereen krijgt een taak: houtsnippers aanbrengen, grasmaaien, planten poten, compost verspreiden. Vandaag zijn er bijna 20 mensen in de weer, deels leden van de stichting, deels losse helpers. Marjan vertelt: “Er zijn buurtbewoners bij, maar ook studenten ecologie of duurzame landbouw. Iedereen heeft interesse in wildplukken en leert er graag meer over. Er zijn wel 5 nationaliteiten en niet iedereen spreekt goed Nederlands, dat kunnen ze tijdens het werken ook bijspijkeren. En wijkbewoners leren elkaar kennen. Die sociale kant is minstens zo belangrijk.”
Sprookje
Na het werken wacht iets leuks, zegt Marjan. “Veel mensen die meewerken, vinden dat een hoogtepunt: we geven workshop over een eetbare plantensoort, waarover we ook een sprookje of een sage vertellen. Vandaag is dat de brandnetel. Jan heeft brandnetelsoep gemaakt, en we drinken brandnetelthee en eten brandnetelpesto. We eten samen en luisteren naar verhalen over de plant. Heel leuk en leerzaam. Wist je dat de brandnetel heel belangrijk is voor vlinders?” Marjan noemt in één adem 5 soorten dagvlinders die leven van de brandnetel: dagpauwoog, atalanta, kleine vos, gehakkelde aurelia, landkaartje… Ze moet wel bioloog zijn. “Nee hoor! Het is allemaal kennis die ik gaandeweg heb opgedaan. In 2010 ontdekte ik dat je vogelmuur kunt eten. Veel mensen denken dat dat onkruid is. Het is ontzettend lekker. Daarmee was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Sindsdien leer ik elke dag bij.”
Meer weten of meedoen? Kijk op www.voedselbosmariahoeve.nl
Uitgelicht
Meer over Mariahoeve en Marlot
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.