Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Typisch Haags

Toen en nu: de Haagse Slachthuisstraat

Slachthuisstraat Den Haag

Wie in de Haagse Slachthuisstraat op zoek gaat naar het slachthuis, komt bedrogen uit. De nieuwbouwwijk, het stadsdeelkantoor en het grote plein doen niet snel vermoeden dat hier ooit een enorm slachthuis stond. Alleen de poortgebouwen aan het Slachthuisplein laten nog iets zien van de geschiedenis van het terrein. Wij zochten uit hoe het precies zit met deze nieuwbouwbuurt met bijzondere straatnaam.

Slachthuisstraat Den Haag

Beeld: Haags Gemeentearchief

Hoe het begon

Vroeger, of zoals Hagenezen ook wel zeggen: ‘Vroegâh’ slachtten slagers de dieren thuis, omdat de winkel vaak aan het huis vast zat. Dat was niet ideaal, omdat er nog geen koelingen of koelkasten waren. Rond 1900 groeide Den Haag in rap tempo, er werd flink gebouwd. De industriële revolutie kwam op gang en het water werd de belangrijkste vervoersroute. Grotere bedrijven kwamen aan het water van de Laakhaven te staan. Zo ook Het Openbaar Gemeentelijk Slachthuis. Een complex van 7 hectare, met meer dan 50 ruimtes om te slachten.

Slachthuisstraat Den Haag

Beeld: Haags Gemeentearchief

Meerdere functies

Het complex werd niet alleen door slagers gebruikt. Doordat het ook als koelhuis diende, maakten de tuinders in het Westland gebruik van de ruimtes om bloemen en fruit te bewaren. Later kwam er ook een ijsfabriek bij. De stukken ijs waren bedoeld voor de Haagse slagerijen. Uiteindelijk betekende de komst van de koelkast in de jaren '50 het einde van het koelhuis. Steeds meer slagers kregen hun eigen koelkast en ook een gekoelde slachterij aan huis. De slachterij sloot jaren later. 

Slachthuisstraat Den Haag

Beeld: Michiel1972

Studentenwijk

In 1988 werd het volledige complex vervangen door een geheel nieuwe wijk. Het stadsdeelkantoor werd gebouwd op het Slachthuisplein en aan de Slachthuisstraat kwamen 950 nieuwbouwhuizen. In de gerenoveerde poortgebouwen, die nog doen denken aan de tijd van toen, wonen nu studenten van de Haagse Hogeschool. Inmiddels wordt het gebied steeds levendiger en wordt er nog steeds gebouwd, vooral voor de studenten. Steeds meer jongelui en creatievelingen weten deze en de nabijgelegen voormalige industriewijk De Binckhorst te vinden.

Uitgelicht

Laak straatbeeld

Meer over Laakkwartier en Spoorwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.