Telefooncirkel: elke ochtend een belletje
Elke ochtend een telefoontje om te checken: bent u gezond opgestaan? Dat doet de Telefooncirkel, vertelt Iris. In Haagse Hout runt zij deze cirkel voor alleenwonende ouderen. Die geeft hun een veilig gevoel. Maar de Telefooncirkel is ook een bron voor vriendschappelijk contact.
“Een Telefooncirkel bestaat uit 6 alleenwonende ouderen,” vertelt Iris. “Elke ochtend bel ik nummer 1 van de cirkel, die belt nummer 2 en die weer nummer 3, totdat nummer 6 mij belt dat alles in orde is. Dat doen we elke dag, ook in het weekend.” In verschillende wijken van Den Haag zijn Telefooncirkels. Iris draait de cirkels in Haagse Hout. Ze zijn heel nuttig, weet Iris: “Ik heb een paar keer meegemaakt dat er iets mis was. Eén keer kreeg ik iemand niet aan de lijn, die bleek ’s nachts overleden te zijn. Een andere keer zei een mevrouw dat ze al een uur op de vloer lag en niks kon. Telefonisch kreeg ze niemand te pakken. Uiteindelijk kon ik haar dochter bereiken, die is erheen gegaan.”
Radar
Soms zeggen deelnemers dat alles goed gaat, maar vertrouwt Iris het niet helemaal. “Daar heb ik een radar voor. Dan bel ik later om te vragen hoe het echt gaat. Daar zijn ze blij mee. Laatst had een mevrouw iets waar ze niet mee naar de huisarts was gegaan. Ik heb haar toch naar de dokter gestuurd. Zo kon ik voorkomen dat ze in het weekend naar de huisartsenpost zou moeten.”
Samen eten
Net zo belangrijk als die dagelijkse checks zijn de contacten. “Uit de Telefooncirkel zijn vriendschappen voortgekomen,” weet Iris. “Sommigen spreken af of eten samen.” Voor haarzelf voegt de Telefooncirkel ook veel toe. “Ik heb er een heleboel opa’s en oma’s bijgekregen. Zo voelt het echt. Jaren geleden ben ik met de cirkel begonnen. Ik heb een beperking en wilde iets vanuit huis doen. Toen hoorde ik van het bestaan van de Telefooncirkel en dat leek me leuk. En dat is het ook.”
Extra steun
Het contact is voor de ouderen heel waardevol, merkt Iris. “Veel deelnemers zijn eenzaam. Dan is een telefoontje heel welkom. Vooral in coronatijd kon je dat goed merken. Toen zat iedereen enorm om een praatje verlegen. Maar nu ook, hoor. Ik geef ook wat extra steun. In de wijk zoek ik dingen die voor de deelnemers fijn kunnen zijn. Die geef ik dan door. Bijvoorbeeld dat er in het wijkcentrum een maaltijd is. Ik motiveer en activeer ze ook.”
Familie bellen
Mensen die mee willen doen met een Telefooncirkel, kunnen zich aanmelden bij Wijkz, of het aangeven bij Ouderenzorg of de thuiszorg. Die verwijzen dan door. Iris vertelt: “Nieuwe deelnemers krijgen een intakegesprek. Daarin wordt afgesproken dat ze elke ochtend tussen 9 uur en half 10 bereikbaar zijn. Als ze ergens naar toe moeten, geven ze dat door aan de vrijwilliger van hun Telefooncirkel. Ook hebben we toestemming nodig om bij calamiteiten de familie te bellen, of de politie of de ambulance. Van familieleden heb ik de gegevens. Gelukkig is dat niet vaak nodig.”
Ook op feestdagen
Iris heeft een team van vrijwilligers die haar helpen, want alleen al in Haagse Hout zijn er zo’n 30 mensen aangemeld, dus zijn er 5 cirkels. “We zijn in die jaren echt een team geworden. We waarschuwen elkaar: houd die meneer even in de gaten, die komt wat verward over. Het zijn allemaal 70-plussers, dus ze zijn weleens vergeetachtig. Soms kan ik iemand niet bereiken. Dan hoor ik later: ik zat op de wc. Of: door het koffiezetten hoorde de ik telefoon niet. Maar meestal loopt het goed. En ik vind het contact met al die mensen leuk. Omdat zij het zo fijn vinden, doe ik dit 7 dagen per week. Ook op feestdagen. Want juist dan zijn veel mensen écht alleen.”
De Haagse Telefooncirkels zijn te vinden op deze website:
Uitgelicht
Meer over Mariahoeve en Marlot
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.