Spullen én een weg naar werk: Dude Goed biedt het allemaal
Op verschillende plekken in de Haagse regio zit Dude Goed. Deze organisatie biedt een tweede kans aan spullen en aan mensen. Er zijn kringloopwinkels, maar ook andere plekken waar mensen kunnen werken aan werk. We gingen kijken in de winkel in Nootdorp.
Brandschoon, mooi ingericht en van alle markten thuis. Dat is de kringloopwinkel van Dude Goed in Nootdorp. Voorin hangt kleding en staan allerlei leuke spullen, achterin staat een rek met prachtige kussens. Sebastiaan van den Berg is operationeel directeur van Dude Goed. Trots wijst hij naar de kussens: “Die maken onze mensen zelf van oude gordijnen of tafelkleden. De vulling bestaat uit kledingresten die door de shredder zijn gegaan. Echte kringloop dus. Mooi hè? En alle spullen in de winkel zijn schoongemaakt en geprijsd door onze medewerkers.”
Iedereen heeft een verhaal
Als Sebastiaan gaat vertellen, blijkt dat de spullen niet de hoofdzaak zijn. “Mijn vader Roderick begon 11 jaar geleden een kringloopwinkel in Rijswijk. Al snel draaide het daar meer om de mensen dan om de spullen. Iedereen die er kwam werken, had een verhaal. Gaandeweg zijn we een re-integratiebedrijf geworden. Dat wil zeggen dat we mensen helpen die moeilijk een passende baan kunnen vinden of zijn uitgevallen. Onze slogan is dan ook: de sociale onderneming die werkt.”
Afstand tot de arbeidsmarkt
Dude Goed heeft kringloopwinkels in Rijswijk, Nootdorp en Den Haag, maar ook een fietsenwerkplaats, een bouwbedrijf, een schoonmaakbedrijf, een toko en een meubelatelier. En een naaiatelier waar de kussens vandaan komen. Sebastiaan: “Er kwamen steeds meer mensen naar ons toe voor werk. Daarom zijn we begonnen met trajecten om mensen aan een baan te helpen. Dude Goed begeleidt ze en regelt opleidingen. Nu volgen 159 mensen een traject naar werk. De meesten hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze komen via de gemeente of het UWV, of ze melden zichzelf aan. Een traject duurt een halfjaar, en als het nodig is, wat langer. Uiteindelijk stromen 4 van de 5 kandidaten uit naar een vaste baan.”
Op tijd komen
Sebastiaans hele familie werkt mee in Dude Goed, en dat 7 dagen per week. “Het is hartstikke leuk,” zegt Sebastiaan, “maar het is topsport. Veel van onze mensen hebben een grote rugzak. En een afstand tot de arbeidsmarkt betekent vaak ook een afstand tot de omgangsvormen in onze cultuur. Op tijd komen, is bijvoorbeeld niet voor iedereen normaal, maar dat wordt wel verwacht. Daarin hebben ze wat opvoeding nodig. En als iemand uiteindelijk doorstroomt naar vast werk, hebben we allemaal iets goeds gedaan.”
Laat maar zien
Dude Goed wil eerst van alles weten voordat een kandidaat kan beginnen. “Wat wil je graag? Wat heb je eerder gedaan? Een cv is niet belangrijk, het gaat om wat mensen in hun mars hebben. Bij de gemeente is dat eerder andersom. Wij zeggen: laat maar zien, ga maar aan de slag.” Ieders ontwikkeling wordt goed bijgehouden. “Elke dag wordt er iets genoteerd. Dat doen we in de Bloeiindex. Daarmee kunnen we zien of iemand vooruitgaat en waar bijsturing nodig is.”
Dagbesteding
Dude Goed heeft nog meer plannen, zegt Sebastiaan: “We willen uitbreiden met dagbesteding voor mensen die niet kunnen werken. Kaarsen en vogelhuisjes maken bijvoorbeeld. Want iedereen heeft talenten.”
Meer weten?
Website: www.dudegoed.com
E-mail: info@dudegoed.nl
Kringloopwinkels van Dude Goed:
Leyweg 1004, Den Haag
Dorpsstraat 49, Nootdorp
Verrijn Stuartlaan 34, Rijswijk