Moestuin aan de Middenstede: pronkstukje tussen de flats
In Bouwlust liggen veel binnentuinen met vooral gras. Leuk om op te zitten of te spelen, maar iemand met groene vingers kan er weinig mee. En het mag ook best duurzamer. Reden waarom in Zuidwest al 16 stukjes grasveld zijn veranderd in moestuinen. Ook aan de Middenstede, waar 4 flatbewoners dolblij zijn met hun stukje tuin.
Fettouch straalt als ze vertelt over haar stukje tuin: “Ik ben gek op tuinieren. Op het balkon staat het ook helemaal vol. Maar in de tuin werk ik het liefst. Het is ook leerzaam voor kinderen. Mijn kleinkinderen leren er veel van en vinden het leuk om de planten water te geven. En zelf kende ik veel planten ook nog niet, maar ik weet nu steeds meer. Het is heerlijk om te doen.”
Perken met tegelpaadjes
Het stukje van Fettouch is 1 van de 4 eigen tuintjes van bewoners. Ze krijgen begeleiding van Liesbeth van Wifferen van ‘Groenprojecten met bewoners’. Liesbeth legt uit: “De tuin is jaren geleden opgezet als moeder- en kindtuin door opbouwwerkster Helga Fischer, die vorig jaar overleed. Er stonden toen bakken met planten waar kinderen met een ouder elke woensdagmiddag in werkten. Het was een project met Fonds 1818 en Staedion. In die tijd zijn er in deze buurt 16 moestuinen aangelegd. Nadat de eerste moestuin was aangelegd, kwamen mensen vragen: kan dat bij ons ook? Zo groeide het. Verleden jaar was het tijd om deze tuin te veranderen: de kinderen waren groot en ouders wilden zelf verder. We hebben perken aangelegd met tegelpaadjes die de vlakken verdelen.” Fettouch knikt: “Ik kijk er van boven op en het ziet er heel mooi uit. Met mooi weer ga ik heel vaak even naar beneden.”
Schommel én moestuin
Fettouch vertelt: “Mijn dochter en ons buurmeisje speelden jaren geleden buiten toen iemand van Staedion in de binnentuin kwam kijken en vroeg aan de kinderen of ze iets misten. Mijn dochter zei: ja, een schommel. En mijn moeder is gek op tuinieren, die wil graag een moestuin.” De schommel kwam er, en de moestuin ook. “We hebben meegedaan aan een prijsvraag van Staedion en hebben fruitbomen gewonnen. Kijk, een perenboom. En een kers. Daar hebben al kersen aan gehangen. Die hebben de kinderen allemaal opgegeten.”
Mensen leren kennen
Ook Marina is gelukkig met de tuin. “We hebben met z’n allen het gras weggehaald en het netjes gemaakt. Ik vind het belangrijk dat het netjes is. We hebben ons eigen stukje, maar we helpen elkaar ook. En we hebben een gemeenschappelijk stukje met kruiden en druiven. Voorheen zat ik altijd binnen, maar nu ik de tuin heb, ben ik hier vaak. En ik leer nieuwe mensen kennen.” Fettouch: “Ja, dat je andere mensen leert kennen is leuk. Marina kende ik ook nog niet. En er lopen vaak mensen langs die kijken en zo ontstaan er ook gesprekken.”
Echt gelukkig
Ze zijn blij met de hulp van Liesbeth. Die vertelt: “Ik heb een achtergrond als tuin- en landschapsarchitect, maar ben de sociale kant opgegaan. Ik vind het leuk om mensen te helpen.” Fettouch knikt: “Ze maakt mensen echt gelukkig!” Liesbeth lacht. “Ik kan makkelijk ontwerpen maken. En ik vraag aan de bewoners wat ze nodig hebben en weet waar ik terecht kan voor ondersteuning. Met de bewoners die een tuin wilden, hebben we samen een plan gemaakt. Ik stimuleer ze ook om nieuwe dingen te proberen. Zo koop ik bijvoorbeeld zakjes zaad, die ik verdeel in kleine zakjes. Dat maakt het makkelijker voor bewoners om iets nieuws te proberen. Altijd spannend.”
Uitgelicht
Meer over Bouwlust en Vrederust
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.