Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Typisch Haags

MengelMoestuin in Zuidwest: groenten én contact

Abied en Yolanda bij de Gouden Klinker

Achter de Pachtersdreef in Den Haag Zuidwest ligt de trots van de buurt: de MengelMoestuin van de Groene Matties. Iedereen geniet van het tuinieren en de groenten, maar ook van de ontmoeting met de buren. Niet voor niets won dit project op 21 juni de Gulden Klinker.

Het is dinsdagmiddag en Selina is druk in de weer in haar tuintje. Ze wijst op wat er allemaal groeit: “Dat is snijbiet, en daar staan peultjes en eikenbladsla. En van de goudsbloemen maak ik tinctuur. Elke dag kom ik hier. Eerst had ik een balkontuintje, maar dit is veel leuker. Omdat ik meer groenten kan kweken, maar vooral omdat ik mijn buren uit de flats hier omheen heb leren kennen.” Even verderop geeft Nürgul de planten water. Haar zoon Ismael helpt mee. “We hebben komkommers en aardbeien, heel lekker. En we geven ook de tuin hiernaast water, want die mensen zijn op vakantie.”

Selina in de MengelMoestuin

Selina in het werk in de MengelMoestuin

Voorheen grasveld

Buurtmoeder Zeynep komt eraan en groet iedereen. De MengelMoestuin was haar idee, dat door een paar Buurtmoeders is opgepakt. “Dit was voorheen een grasveld. Voor activiteiten hadden we al tuintafels gekregen. Maar de mensen in de flats hadden ook behoefte aan een tuin. Een paar jaar terug zijn we begonnen om dit van de grond te krijgen, en nu groeit en bloeit er van alles.”

Onder de mensen

De tuin heeft grote waarde, ziet Zeynep. “Het is leerzaam en het ontspant, en mensen kunnen elkaar ontmoeten. Dat is 3 in 1. Dat hebben mensen hier nodig. Een nieuw iemand op de tuin krijgt meteen contact. Er is bijvoorbeeld een vrouw die 5 jaar amper buiten is geweest omdat ze voor haar zieke kind zorgde. Zij komt nu eindelijk weer onder de mensen.” Ook voor de bewoners op de onderste verdieping is de tuin fijn: “Daar wonen veel mensen met een beperking die bijna niet buiten kwamen. Nu kunnen ze met hun rolstoel naar de tuin komen om buren te spreken, of ze praten gezellig vanaf het balkon.”

Na de sloop

Vooral die ontmoeting is belangrijk, voor alle bewoners. “We bespreken van alles. De school van de kinderen, de wijk, en ook het nieuws, zoals de gezonken boot met vluchtelingen. En natuurlijk de sloop, want deze flats gaan allemaal weg. De gemeente heeft beloofd dat de tuin terugkomt na de nieuwbouw. Daar zijn we heel blij mee.”

Ismael met zijn moeder en zusje in de MengelMoestuin

Gemeenschappelijke tuin

De Groene Matties krijgen geld van Staedion, de gemeente en Fonds 1818. Ook is er steun van een projectteam met kennis en kunde. Daar hoort tuincoach Yolanda bij. Ze vertelt: “Mijn taak is om de boel te coördineren, te helpen en plantjes en zaadjes te regelen. In deze moestuin bewerken mensen hun eigen stukje grond, en er is ook een gemeenschappelijke tuin waar groenten staan. Daar helpen ook veel mensen mee.” Nu deelt ze jonge koolplantjes uit. Kadriye neemt er dankbaar een paar aan en graaft voorzichtig kuiltjes om ze te planten.

Gulden Klinker

Op 21 juni was het feest: de MengelMoestuin kreeg de Gulden Klinker van de gemeente. Yolanda legt uit: “De Gulden Klinker is bedoeld voor bijzondere projecten die al 3 jaar draaien. Met de geldprijs gaan we een sproeisysteem aanleggen en gereedschap kopen. Heel fijn!” Buurtbewoner Abied komt aangelopen. Hij zegt: “Ik ben heel blij met de Gulden Klinker, dat is een blijk van erkenning. De tuin is erg belangrijk voor me. Het kost veel tijd, maar dan heb je ook wat. Ik koop al 3 jaar geen groenten meer in de supermarkt. En sinds ik hier ben begonnen, ken ik de hele buurt. Dat maakt deze tuin bijzonder.”

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.