Meer dan alleen een moestuin
Op donderdag 20 juni werd de moestuin aan de Stieltjesstraat officieel geopend door wethouder Vavier. Deze moestuin is meer dan alleen een tuin. Het is een project dat samen met bewoners is opgezet en zorgt voor ontmoeting en onderling contact tussen bewoners. En daarmee draagt de moestuin bij aan prettig wonen in Laak.
Groen en ontmoeting werd gemist
“De moestuin is voortgekomen uit het onderzoek dat we vanuit Staedion hebben gedaan in de flats aan de Stieltjesstraat. We wilden weten waar de bewoners behoefte aan hadden of misten in hun buurt. Hieruit kwam naar voren dat er groen werd gemist en de ontmoeting met elkaar. Tijd om hiermee aan de slag te gaan. Juist omdat betrokken bewoners, die zich inzetten voor hun buurt, zorgen voor impact op de wijze waarop buurten als prettig worden ervaren”, aldus Saïda Daouyry, consulent Leefbaarheid & Participatie.
Goed voorbeeld doet goed volgen
“In de Stieltjesstraat lag een stuk grond waarvan de gemeente eigenaar is. Dit stuk grond werd veel vervuild en was dus geen fijn aanzicht in de buurt. Ik heb contact gezocht met de gemeente om te vragen of we dit stuk grond mochten gebruiken om een moestuin samen met de bewoners op te zetten. Hier gaf de gemeente toestemming voor. Nu begon het project pas echt. We hebben veel moeten werven onder de bewoners om deel te nemen aan het project. Zoals ze zeggen: goed voorbeeld doet goed volgen. Hoe meer de moestuin vorderde, hoe meer mensen mee gingen helpen. Het is ook fijn dat er een actieve bewonersorganisatie is ‘Laak bloeit’ en die helpt flink mee.
Inclusieve tuin die voor iedereen toegankelijk is
De aannemer die de moestuin aanlegde, gaf aan dat hij de tuin zo kon maken dat ook rolstoelgebruikers er gebruik van kunnen maken. Dit betekent dat de moestuin inclusief is en dat iedereen kan meedoen. We zijn nu een jaar bezig en zien dat de moestuin goed loopt. Het zorgt ook voor ontmoeting, betrokkenheid en contact tussen de bewoners onderling. Er is een gezamenlijke WhatsApp-groep voor de moestuin en deze wordt actief gebruikt door de bewoners. Het gaat vooral over de moestuin, maar toch letten mensen ook op elkaar door deze groepsapp. Het is mooi om te zien dat zoiets kleins als een moestuin kan zorgen voor echte verbinding tussen mensen en bijdraagt aan het prettig wonen in de Stieltjesstraat. Het is zo’n succes dat we nu vanuit de gemeente een tweede stuk grond hebben gekregen om nog meer groen en betrokkenheid te creëren. Daar zijn wij en de bewoners erg blij mee!”
Groenten en fruit voor de bewoners
Saïda vertelt enthousiast verder: “Naast alle voordelen die de moestuin voor de buurt brengt, hopen we in de toekomst ook genoeg groenten en fruit te hebben die we kunnen delen met alle bewoners. We hebben van een fietsenstalling een ‘weggeefruimte’ gemaakt. Deze ruimte is helemaal opgeknapt door onze monteurs. Vanuit de gemeente hebben we stellingkasten, nog meer tuingereedschap en stekjes gekregen. De weggeefruimte is ook gelijk een kleine ontmoetingsruimte. We hopen zo twee vliegen in een klap te slaan: bewoners krijgen gratis groenten en fruit mee en op deze manier dragen we bij aan een gezondere leefstijl. En bij het ophalen van de spullen komen zij in contact met andere bewoners en de vrijwilligers die de moestuin beheren. Ja, ik ben erg blij met wat we met zo’n moestuin allemaal kunnen betekenen voor de buurt!
Uitgelicht
Meer over Laakkwartier en Spoorwijk
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.