Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Bewonersverhaal

Het Huijgenspark, waar elke student wil wonen

Huygenspark ingang

Stel, je bent student en je wilt in Den Haag op kamers. Waar zou je dan willen wonen? Ashwin Jethoe wist het meteen toen hij hier voor het eerst kwam: in het studentencomplex van Staedion aan het Huijgenspark in hartje Stationsbuurt. Vijf jaar geleden kreeg deze bofkont daar een van de 74 kamers. En eigenlijk wil hij er niet meer weg.

Wat een mooie grote kamer! Hoe ben je hier terechtgekomen?

“Van mijn opleiding kende ik iemand die hier woonde en via haar kreeg ik deze kamer. Toen konden studenten zelf een nieuwe bewoner bij Staedion voordragen als er een kamer vrijkwam, en ik had geluk. Ik kende het Huijgenspark niet, want ik kom uit Dordrecht en ik ging altijd via Station Den Haag Centraal naar de stad. Maar toen ik hier voor het eerst kwam en de smeedijzeren hekken aan de voorkant zag en daarna het imposante trappenhuis, was ik direct onder de indruk. Ik kon me goed voorstellen dat er vroeger in dit trappenhuis een kroonluchter hing.”

Huygenspark trappenhuis

Weet je wat hier vroeger heeft gezeten?

“Het pand is in 1921 gebouwd als kantoor van Siemens. In de jaren 70 kwam de Dienst Groenvoorzieningen en Milieu-educatie van de gemeente erin. Daarvoor staan de letters DGM boven de poort. Er staat ook ‘van werken naar wonen’ bij en het jaartal 1998. Toen is het verbouwd door de voorloper van Staedion en sindsdien wonen er studenten.”

Is het altijd zo netjes in je kamer?

Nou nee, ik heb wel extra opgeruimd voor de foto, haha!

Hoe is het om hier te wonen?

“Heel fijn. De ligging is natuurlijk perfect. Je zit zo in de stad zonder dat je daar de drukte van merkt, en het is lekker dicht bij het station. In het begin woonden hier vooral studenten die verder in hun studie waren. Het was een soort studenten-bejaardentehuis. Sinds die voorstelregeling voor nieuwe bewoners is afgeschaft, wonen er meer beginnende studenten. Die organiseren vaker feestjes. Dat is niet altijd even leuk, want is nogal gehorig. Maar er zijn nog genoeg ouderejaars, hoor.” 

Heb je veel contact met andere studenten?

“Ja, zeker. Je moet zelf contact zoeken, want er is geen gemeenschappelijke ruimte. Iedereen heeft een eigen kookgelegenheid en badkamer, maar dat vind ik wel prettig. We komen elkaar wel tegen in de gemeenschappelijke wasmachineruimte. Dan kun je een praatje maken met je buren en we hebben er een weggeefhoek gemaakt. Het is echt heerlijk wonen hier. Ik moet er nog niet aan denken dat ik eruit moet als ik afgestudeerd ben.” 

Huygenspark bureau

Wat studeer je?

“Ik heb eerst bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool gedaan en nu doe ik de master aan de universiteit in Leiden. Naast mijn studie doe ik van alles, ook bestuursactiviteiten, dus ik doe langer over mijn studie dan ervoor staat. Ik ben actief in allerlei organisaties en ik schrijf voor Hollands Spoor, de wijkkrant van de Stationsbuurt. En ik zit in de bewonerscommissie van dit complex.”

Waarom ben je lid van de bewonerscommissie?

“Ik vind het belangrijk dat er contact is tussen de studenten en Staedion. Dat verloopt via de huismeester. We signaleren praktische dingen, bijvoorbeeld als er iets mis is met de wasmachines of als er overlast is. Tot voor kort waren we met drie leden, maar de anderen zijn afgestudeerd. Er moeten dus mensen bij.” 

Dit is een oud gebouw, ken je er bijzondere verhalen over?

“Ja, er is onder het gebouw een gang waar bijna nooit iemand komt. Er wordt altijd gezegd dat het daar spookt. Daar liggen kelderruimtes die vochtig zijn, waarschijnlijk omdat er een stroompje onderdoor loopt. Dus die worden niet gebruikt. Dat spookverhaal gaat natuurlijk snel rond. Wel grappig eigenlijk, een pand met een spookgang.”

Huygenspark spookgang

Uitgelicht

den haag skyline

Meer over Stationsbuurt

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.