Haagse Beppies in de weer voor heel Transvaal
Elke maandag staan ze klaar voor de Buurteettafel: de Haagse Beppies. Dan schuiven kwetsbare of eenzame wijkbewoners uit Transvaal aan voor een lekkere warme maaltijd. De Haagse Beppie die hier 2 jaar geleden mee begon is Sylvia Korver, die zich met hart en ziel inzet voor de hele wijk. Met maaltijden en nog veel meer.
In buurthuis Bario in de Kockstraat in Transvaal is de Rummikub net opgeborgen en zitten 18 wijkbewoners aan de boerenkool met een gehaktbal. Wie extra jus wil, wordt op z’n wenken bediend. Als alle borden leeg zijn, volgt er een feestelijk toetje. En dat allemaal voor 3 euro. Kees is elke maandag van de partij. “Sinds mijn vrouw is overleden, is het heel stil. Hier is het altijd gezellig. De meeste mensen zijn alleen en vinden hier gezelschap. En het smaakt heel goed!”
Gezellig én gezond
Dick liep afgelopen zomer langs het buurthuis en zag iedereen zitten. “Ik ging kijken wat hier gebeurde en er was een plekje vrij. Nu kom ik elke week. Dat is gezellig als je alleen bent.” Ramis vindt ook het gezelschap fijn, maar hij heeft nog een reden om te komen. “Als je alleen moet eten, grijp je makkelijk naar ongezonde dingen. Er is veel armoede, alles is duur, en een kapsalon is nog wel betaalbaar. Maar dit is gezond eten. Als meer mensen daarop letten, kost de zorg minder en blijft er meer geld over voor andere dingen.”
Bijkletsen, een spelletje en eten
Als Sylvia rondgegaan is met de boerenkool, vertelt ze: “Met de maaltijden ben ik 2 jaar geleden begonnen. Inmiddels zijn er 3 Haagse Beppies. We zijn allemaal Haagse vrouwen, vandaar de naam. Op maandag koken we voor een vaste groep van 18 mensen. Tijdens de inloop met koffie en iets lekkers kan iedereen bijkletsen en een spelletje doen. Daarna eten we samen. Iedereen kijkt er elke week naar uit. Omdat het kwetsbare mensen zijn, mogen we ook tijdens corona bij elkaar komen, maar wel op afstand. Veel mensen willen graag aansluiten, er zijn wel 40 of 50 gegadigden, maar we hebben geen plaats en niet genoeg vrijwilligers.”
Eén Transvaal
Naast de Buurteettafel doen de Haagse Beppies nog veel meer. “We zetten ons in voor het verbeteren van de wijk. Dan bedoel ik heel Transvaal, want er zijn ook organisaties die zich richten op alleen Noord, Midden of Zuid. Voor mij is Transvaal één, ik verbind graag iedereen met elkaar. We zijn nu bezig met de aanpak van het Kaapseplein. Dat is een verzamelplek van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Bij mooi weer zijn er wel 150 mannen op het plein en dan ontstaan er spanningen. Met de gemeente, buurtbewoners en professionals bekijken we hoe we het plein kunnen herinrichten. Het wijkteam van de gemeente zit nu in de wijk en 400 bewoners doen mee. De betrokkenheid is heel groot.”
Hulp voor het Kaapseplein
Het probleem bestaat al jaren en dat los je niet zomaar op, zegt Sylvia. “Voor die mannen moet iets georganiseerd worden. Ze wonen vaak met velen in een kleine, veel te dure woning. ’s Ochtends komen busjes werknemers ophalen, maar wie die dag geen werk krijgt, blijft achter. Daar willen we opvang voor regelen, en de overlast van de busjes willen we beperken door ze op één plek te laten stoppen. De groep die nu actief is, bestaat uit 25 bewoners en professionals. Het is moeilijk, maar mijn insteek is: altijd positief blijven. De wijk staat al te vaak in een negatief daglicht en dat is echt niet nodig.”
Voor alle activiteiten van de Haagse Beppies zijn extra handjes welkom, zegt Sylvia: “We nodigen vrijwilligers van harte uit om mee te doen!”
Contact met de Haagse Beppies kan via e-mail: haagsebeppies@gmail.com
Haagse Beppies op Facebook
Uitgelicht
Meer over Transvaalkwartier
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.