Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Typisch Haags

De Groene Mol vergroent een stukje centrum

Staedion Groene Mol Jeroen en Maarten

Saaie bakstenen gevels bekleden met groen, dat kan in de stad! De buurt fleurt er enorm van op. Bewoners van een paar straten in de binnenstad verenigden zich in De Groene Mol. Samen zorgen ze al een aantal jaren voor geveltuinen en rasters die begroeid zijn met klimplanten.

“De eerste mailtjes dateren uit 2015.” Jeroen Trimbos heeft het even opgezocht. Rondom zijn architectenbureau in de Looijerstraat was het een versteende boel, vertelt hij. “Dit gebied, dat tot de jaren 60 zo groen en kleinschalig was, werd gesloopt voor de aanleg van de beruchte Dwarsweg, die er nooit kwam. Vanaf 1981 kwamen er woningen. Maar in de Looijerstraat, de Hamerstraat en de Nieuwe Molstraat kwam geen groen terug. De Staedion-prijsvraag Mijn Thuis in 2016 was een mooie kans om daar wat aan te doen. Zo ontstond bewonersinitiatief De Groene Mol.” 

Geen tuin, wel groene vingers

Al snel haakte buurtbewoner Maarten de Zwart aan bij De Groene Mol. “Ik woon in een stadsappartement van Staedion in de Hamerstraat, zonder tuin, maar ik heb groene vingers. Dit is een fijne manier om toch iets met planten te doen.” 
Inmiddels zijn flink wat gevels in de drie straten verdwenen achter een wand van bladeren en bloemen. Fanatieke buurtbewoners leven zich ook uit. “Kijk, die zonnebloemen heeft mijn overbuurman geplant. Ze zijn wel 3 meter hoog!” 

Oases voor vlinders

De Groene Mol ging voortvarend van start, zegt Jeroen: “Toen we begonnen, was hittestress nog niet zo’n thema. We wilden ook de leefbaarheid aanpakken en daarin speelt groen een grote rol. Op basis van de breedte van de gevels zoals die hier vroeger in het Oude centrum stonden, wilden we groene stroken laten begroeien tot aan het dak. We hebben metalen frames voor de gevels laten zetten waar klimplanten tegen omhoog kunnen groeien. In de stoep hebben we geveltuintjes aangelegd. Uiteindelijk moeten het oases worden voor bijen, vlinders en vogels.” 

Tegen hittestress

De eerste jaren verliepen moeizaam, vertelt Maarten. “Het was kurkdroog en die kleine plantjes gingen kapot. Dus moesten we weer opnieuw beginnen. Nu ze groter zijn, steken de wortels dieper, en de droogte van afgelopen weken hebben ze overleefd. Sterker nog: dit jaar reiken de klimmers voor het eerst tot het dak!” 
De klimplanten blaken van gezondheid: mooie diepgroene bladeren met hier en daar felrode trompetbloemen of kleine witte bloempjes. Ze staan er niet alleen voor de sier, maar zorgen ook voor koelte en vocht in hete periodes en voor isolatie in de winter. “Inmiddels zie je dat vaker, groen in de stad. Meer mensen worden zich bewust van het belang daarvan tegen hittestress.”

Taart!

Het gaat niet alleen om het groen, benadrukt Jeroen. “De Groene Mol is een sociaal project waarbij buurtbewoners kunnen aanhaken. Ontmoeting is minstens zo belangrijk. Eens in de maand drinken we hier in de Looijerstraat koffie – altijd met taart, jazeker – en wie dat wil kan aanschuiven. Dan kan iedereen zijn hart luchten over van alles. Daarna gaan we aan de slag.” Zo’n 5 buurtbewoners komen regelmatig en andere bewoners wisselend, maar nieuwe aanwas is van harte welkom, zegt Jeroen. “De gemeente en Staedion hebben eenmalig geld gegeven, maar het groen moet ook onderhouden worden. Iedereen krijgt minstens een gieter.”
Op allerlei manieren proberen ze mensen erbij te betrekken. Maarten: “We hebben bij alle buurtbewoners een Groene Mol-flyer in de bus gedaan, er staan stukjes in de buurtkrant, en sinds kort hangen er bordjes met Groene Mollen aan de rasters. Daarop staat een QR-code waarmee je op de website komt.”  

Gieter

Maarten benadrukt dat dit allemaal goed gaat dankzij de samenwerking met verschillende organisaties: “Afgelopen winter zijn er extra rasters en geveltuintjes bijgekomen, mede dankzij bewonersconsulent Hayat Belkaid van Staedion, een groenbeheerder van de gemeente en een opbouwwerker. In zijn vrije tijd doet Dolf Pul van Engelsman Hoveniers mee, en drukkerij Brein Boerderij heeft nieuwe flyers en de bordjes gemaakt.” 

De Groene Mollen hopen dat dit initiatief ook in andere wijken wortel schiet. Zelf gaan ze ook verder de wijk in: de Lange Beestenmarkt doet al mee, en als het aan Jeroen en Maarten ligt, nog veel meer centrumstraten zonder groen. “Er is nog veel werk te verzetten!” 

Welkom!

Aansluiten bij De Groene Mol? Wees welkom op 10 september om 11 uur op Looijerstraat 70. De koffie staat klaar, met taart natuurlijk!

Meer weten? Stuur een mailtje naar groenemolstraat@gmail.com of kijk op de website

Staedion Groene Mol bordje

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

centrum skyline den haag

Meer over Centrum

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.