Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak. Dit is een test op accept

Bewonersverhaal

Aardbeving: Turkse stichting biedt hulp aan de slachtoffers

Tahsin van de Turks Islamitische Culturele Stichtig over de inzamelingsactie

Zo hartverscheurend als het leed na de aardbeving in Turkije en Syrië is, zo hartverwarmend is de hulp die razendsnel op gang kwam bij de Turks Islamitische Culturele Stichting aan de Kempstraat in Transvaal. De voorzitter van de stichting vertelt wat er al is gedaan. En de hulpverlening gaat verder.

Het binnenterrein van Kempstraat 26 is nu leeg. Maar een paar weken lang lag het helemaal vol met winterkleding en dekens en brachten mensen wat ze konden om de slachtoffers te helpen. Tahsin Çetinkaya is de voorzitter van de Turks Islamitische Culturele Stichting. Hij vertelt: “In de nacht van 6 februari kreeg ik veel berichten en ik zette de tv aan. Het was niet om aan te zien, de paniek en de chaos. Ons hart doet veel pijn. We zijn meteen in actie gekomen. De stichting zamelt altijd al spullen en geld in voor mensen die het moeilijk hebben, maar nu moet er veel meer gebeuren. Dit is onvoorstelbaar. Er leven nu 16 miljoen mensen op straat.”

Winterkleding en dekens

De stichting heeft een groot netwerk en is ervaren. Dat helpt. “We hebben contact gelegd met AFAD, een Turkse organisatie die bij rampen in actie komt. Die is goed georganiseerd. We wisten al snel dat er vooral winterkleding en dekens nodig waren, en ook producten voor vrouwen en baby’s. We hebben bijvoorbeeld 4 pallets met babyvoeding daarheen gestuurd.”

Sorteren en goed inpakken

Na oproepen bij PEP Den Haag en andere kanalen ging het als een lopend vuurtje dat er spullen en handjes nodig waren. De spullen stroomden binnen en tientallen mensen kwamen helpen. Tahsin Çetinkaya laat een filmpje zien van de zwerm ‘bijen’ die werken alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. “Eerst hebben we gebeden voor de doden en daarna gingen we aan het werk. We hoefden niemand iets uit te leggen. Als vanzelf ging iemand bij de poort wijzen waar alles naar toe moest. En een grote groep vrouwen ging uit eigen beweging spullen sorteren, want niet alles was geschikt om te sturen. We kregen verhuisdozen en we kochten stiften om erop te schrijven wat erin zat. AFAD heeft ons speciaal bedankt omdat we alles zo goed hadden verpakt en duidelijk hadden aangegeven.”

Saamhorigheid

De hulpoperatie ging dag en nacht door. Tahsin oogt moe, hij heeft de afgelopen weken maar 2 of 3 uur per nacht geslapen. Maar hij kon niet anders en het was zinvol: 2,5 dag na de ramp waren er 11 volle vrachtwagens onderweg naar het rampgebied, en op de vierde dag vertrok nummer 13. Hij wijst naar de straat achter het gebouw: “Het stond hier vast, zo veel vrachtwagens en hulpgoederen waren er. De saamhorigheid is mooi. Bij de Turkse gemeenschap zien we dat, maar ook de politie kwam helpen, en voetbalclub BMT en zalencentrum Opera stelden ruimte beschikbaar.” Ook bestuurders kwamen langs: “Minister Kaag kwam even helpen, en de burgemeester en de Turkse ambassadeur zijn komen kijken.”

Contact met de douane

De stichting huurde chauffeurs in, zegt Tahsin: “Maar ook hebben 6 chauffeurs op eigen kosten de rit naar Turkije gemaakt. Geweldig.” Wat enorm hielp, was het contact met de douane. “Andere organisaties moeten door papierwerk heen. Maar wij hadden een lijn met het consulaat en AFAD, en we konden de kentekens doorsturen. Dus ze konden de vracht bij de douane meteen inklaren. Wij weten: doe nooit iets zonder officiële organisatie achter je, anders kom je er niet.”

Iedereen gelijk

Een ramp als deze maakt iedereen gelijk, zegt Tahsin: “Die treft mensen van alle religies en uit alle gemeenschappen. Turkije heeft wel het geluk dat het westen intact is, want dat is het productiegebied van het land. En de infrastructuur in Turkije is goed. Dat is in Syrië totaal anders…” Tahsin wrijft in zijn ogen. “Daar is hulp verlenen veel moeilijker.”

Doneren van geld

Behalve spullen is er ook veel geld gedoneerd: 100.000 euro haalde de stichting in korte tijd op. “We zijn gaan inzamelen bij bijeenkomsten en Turkse bruiloften, en een groep jongeren haalde in het stadscentrum 1.900 euro op en op de markt hebben we 8.000 euro opgehaald. Geld blijft altijd welkom.”

Rolstoelen en krukken

De stichting stopt niet, want de nood blijft hoog. “We gaan nu gericht spullen inzamelen, zoals kachels en aggregaten, en vooral medische spullen, bijvoorbeeld rolstoelen en krukken. Daaraan is een groot tekort. Veel mensen komen gehandicapt uit het ziekenhuis, als ze daar al komen. We gaan door zolang het nodig is. En hulp is nog heel lang nodig, want de wederopbouw is nog lang niet in zicht…”

Wilt u een rolstoel of krukken doneren? Breng ze naar Kempstraat 26.
Wilt u geld geven? Dat kan via deze link.
Website: www.turkislamkulturvakfi.nl – voor Nederlands: klik rechtsboven op NL
Telefoon: 070 - 402 04 31

Tahsin voor de Turks Islamitische Culturele Stichting

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.